Budapešť prijala sporný zákon o slobode informácií

01.05.2013 Celý región

Budapešť 30. apríla (TASR) - Tri maďarské občianske organizácie, ktoré bojujú proti korupcii, ukončia svoju doterajšiu spoluprácu s vládou v reakcii na parlamentom dnes prijatý sporný zákon o slobode informácií. Nová právna norma, ktorej návrh predložili vládnuce strany iba v pondelok, podľa nich výrazne skomplikuje kontrolu využitia verejných financií zo strany občianskych organizácií a médií.

Občianske organizácie K-monitor, Spoločnosť pre práva slobôd (TASZ) a Transparency International sa doposiaľ zúčastňovali činnosti pracovnej skupiny pre transparentnosť verejnej sféry založenej ministerstvom verejnej správy a spravodlivosti, uviedol server Vg.hu.

Podľa schváleného zákona môžu úplné informácie o využití verejných financií dostať iba Vládny kontrolný úrad a Najvyšší kontrolný úrad (ÁSZ).

Opozícia prijatie zákona vníma ako snahu obmedziť kontrolu výberového konania v oblasti maloobchodného predaja tabaku v Maďarsku, ktorý sa s platnosťou od 1. júla 2013 viaže ku koncesii. Kritici tvrdia, že povolenia na predaj tabaku dostali vláde blízki ľudia.
 

Vyberte región